Polévky
POLÉVKY
Rajčatová polévka
POTŘEBUJEME: 3 velké mrkve, 200g celeru, 2 cibule, 240g rajčatového protlaku, 400g steriLovaná rajčata,
bobkový list, nové koření, tymián, 2 lžíce másla, petrželka, 150 g kuskusu nebo vlasových nudliček na zavářku.
POSTUP : V 1 l vody vyvaříme 10 bobkových listů a 10 kuliček nového koření. Nastrouháme nahrubo mrkev a celer a v hrnci na másle orestujeme. Pak přidáme protlak, rajčata a zalijeme vývarem z koření. Vaříme 20 min. Rozmixujeme a dochutíme směsí sušených bylinek bez glutamátu, tymiánem,petrželkou…
Cuketová polévka
POTŘEBUJEME: 3 hrnky nahrubo nastrouhané cukety, 1 mrkev nebo 2 brambory, česnek, máslo, petrželka, 1 cibule, může být 1 lžíce kremžské hořčice nebo smetany
POSTUP: Na másle zpěníme cibulku, přidáme česnek , nahrubo nastrouhanou mrkev nebo na kostičky brambory, cuketu a dusíme 5 minut. Zalijeme 3/4 l vody nebo vývarem , přidáme hořčici nebo smetanu ještě povaříme 5 minut a rozmixujeme. Dochutíme bylinkami.
Polévka z fazolových lusků
POTŘEBUJEME: 400 g zelených fazolí můžou být i mražené, 2 velké brambory, bobkový list, kopr,směs sušených bylinek bez glutamátu,1 smetanu nebo kefír, kmín, hraška
Oloupané a nakrájené brambory na kostičky zalijeme 3/4l vody, přidáme sůl, kmín, bobkový list a vaříme 10 minut. Pak přidáme fazolky a smetanu nebo kefír. Zahustíme hraškou a ještě dovaříme tak 10 min.Dochutíme koprem a směsí sušených bylinek bez glutamátu.
Celerová polévka
POTŘEBUJEME: 1 menší celer, 2 lž sladké papriky, 2 lž smetany, petrželku, sušenou směs bylin bez glutamátu
POSTUP: Celer nakrájíme na větší kousky, posypeme paprikou a 45 min pečeme v troubě. Pak přendáme do hrnce a rozmixujeme. Dochutíme bylinkami, smetanou a čerstvou petrželkou. Pro jemnější chuť můžeme přidat mrkev a brambory.
Dýňová polévka
POTŘEBUJEME: 1 dýně, 1 lž másla, trochu čerstvého zázvoru, 1 stroužek česneku a 2 lž smetany.
POSTUP: dýni oloupeme a vydlabeme. Nakrájíme na kostičky a orestujeme na másle. Vaříme do změknutí. Pak přidáme trochu čerstvého zázvoru, stroužek česneku a smetanu. Nakonec vše rozmixujeme.
Mrkvová polévka
POTŘEBUJEME: pytlík mražené karotky, troch soli, směs sušených bylin bez glutamátu, petrželku, brambory
POSTUP: Do hrnce nasypeme pytlík mražené baby karotky a 1 cm nad mrkev zalijeme vodou. Dáme vařit s trochou soli na 15 min. Pak rozmixujeme a ochutíme 2 lžícemi bylinek a čerstvou petrželkou. Můžeme přidat brambory.
Špenátová polévka s vejcem
POTŘEBUJEME: mražený listový špenát, 2 stroužky česneku, 2 vejce nebo 1 lž zakysanky, směs sušených bylin
POSTUP: Mražený špenát rozpustíme ve vodě a přivedeme k varu. Přidáme 2 stroužky česneku, 1 lž bylinek. Vše rozmixujeme. Necháme přejít varem. Můžeme přidat dvě vejce nebo lžíci zakysané smetany.
Polévka z červené čočky
POTŘEBUJEME: červenou čočku, krájená rajčata (v sezóně čerstvá), provensálské koření, směs sušených bylin
POSTUP: Čočku propláchneme a dáme vařit s krájenými rajčaty. Když je měkká, přidáme bylinky, provensálské koření a necháme 15 minut povařit. Rozmixujeme. Můžeme ozdobit zakysankou.
Zeleninový boršč
POTŘEBUJEME: na kostičky nakrájené brambory, na hrubo nastrouhanou mrkev, celer a řepu, sterilované zelí a krájená sterilovaná rajčata. Smetanu, sůl a kmín. Směs sušených bylin bez glutamátu.
POSTUP: Dáme vařit na kostičky nakrájené brambory. Přidáme sůl a kmín. Až budou poloměkké, přidáme na hrubo nastrouhanou mrkev, celer a po 10 min červenou řepu, sterilované zelí a krájená sterilovaná rajčata. Nakonec zjemníme smetanou a dochutíme bylinkami.
Fazolová polévka
POTŘEBUJEME: přes noc namočené bílé fazole, brambory, 1 lž másla, sušenou směs bylinek bez glutamátu
POSTUP: Dáme vařit fazole po delší době přidáme na kostičky nakrájené brambory (stačí trochu). Dochutíme bylinkami a rozmixujeme. Přepasírujeme přes síto a zjemníme máslem.
Cizrnová polévka
POTŘEBUJEME: cizrnu (uvařenou v papiňáku nebo sterilovanou), 1 nastrouhanou mrkev, půlku cibule, sušenou směs bylinek bez glutamátu. Lžíci zakysané smetany.
POSTUP: na cibulce rychle orestujeme cizrnu a nastrohanou mrkev. Zalijeme vodou a asi 20 min povaříme. Dochutíme bylinkami a rozmixujeme. Můžeme zjemnit trochou zakysanky.
Polévka z hlívy
POTŘEBUJEME: 2 lž másla, cibuli, sladkou papriku, česnek, majoránku, kmín, 1 lž protlaku, hladkou mouku, hlívu, brambory.
POSTUP: na másle osmahneme cibulku a přidáme nakrájenou hlívu. Posypeme sladkou paprikou. Zalijeme vodou a vaříme. Můžeme přidat brambory. Necháme 20 min provařit a pak dochutíme česnekem, majoránkou, kmínem a 1 lž protlaku. Zahustíme hraškou.
Květáková polévka
POTŘEBUJEME: květák, mléko, brambory, smetanu, trochu octa, kmín, kopr, směs sušených bylin bez glutamátu.
POSTUP: květák namočíme ve vodě, aby z něj vylezli červíci, pokud tam jsou. Pak ho nakrájíme a dáme vařit s mlékem. Přidáme nakrájené brambory. Když je vše měkké, přidáme trochu smetany,trošku octa, sušené bylinky, kmín a rozmixujeme. Nakonec trochu smetany, mléko a kopr.
Hráškový krém
POTŘEBUJEME: 2 lž másla, cibuli, pórek, mražený hrášek, trochu smetany, směs sušených bylin bez glutamátu.
POSTUP: na másle zpěníme cibulku, přidáme nakrájený pórek a přisypeme mražený hrášek. Zalijeme vodou nebo vývarem a vaříme tak 10 min. dochutíme sušenými bylinkami, přidáme smetanu a rozmixujeme.
Drožďová polévka
POTŘEBUJEME: 2 lž másla, cibuli, kostku droždí, hladkou mouku, mraženou zeleninu do polévky, trochu mléka, směs sušených bylin bez glutamátu.
Na másle osmahneme nakrájenou cibuli a na ní rozpustíme kostku droždí. Zalijeme studenou vodou. Přidáme mraženou zeleninu do polévky a trochu mléka. Můžeme dát nudle. Dochutíme směsí sušených bylin a zahustíme hraškou.